Terugleverkosten zijn kosten die energieleveranciers in rekening kunnen brengen aan eigenaren van zonnepanelen voor het terugleveren van overtollige stroom aan het elektriciteitsnet. Dit betekent dat als je meer energie opwekt dan je verbruikt en deze overtollige energie teruglevert aan het net, je mogelijk een vergoeding moet betalen voor deze teruglevering.
De hoogte van terugleverkosten kan afhangen van verschillende factoren, zoals:
De toename van terugleverkosten kan verschillende oorzaken hebben, vooral nu steeds meer mensen zonnepanelen hebben en de energiemarkt verandert. Hier zijn een paar redenen waarom deze kosten vaker worden gerekend of hoger kunnen uitvallen:
Het aantal mensen met zonnepanelen groeit snel, wat betekent dat er steeds meer stroom wordt teruggeleverd aan het elektriciteitsnet, vooral op zonnige dagen. Dit zorgt voor grotere druk op het net, dat niet altijd ontworpen is om grote hoeveelheden stroom ineens op te nemen. Netbeheerders moeten het netwerk aanpassen om dit te kunnen verwerken, en deze aanpassingskosten worden soms doorberekend in de vorm van terugleverkosten.
Vanaf 2027 vervalt de salderingsregeling volledig. Huishoudens kunnen steeds minder teruggeleverde energie salderen en krijgen slechts een lagere marktprijs ervoor. Energieleveranciers kunnen dan extra kosten in rekening brengen om hun administratieve lasten en netwerkgebruik te dekken.
Door de toenemende teruglevering van stroom op momenten dat er al veel aanbod is (zoals op zonnige middagen), wordt het voor netbeheerders moeilijker om vraag en aanbod op het net in balans te houden. De kosten om het elektriciteitsnet stabiel te houden, kunnen worden doorberekend aan terugleveraars.
Op zonnige dagen kan er een overschot aan elektriciteit zijn door de vele zonnepanelen, wat de marktwaarde van teruggeleverde stroom verlaagt. Hierdoor kunnen energieleveranciers minder verdienen aan de teruggeleverde stroom, wat leidt tot hogere kosten voor netwerkdiensten en onderhoud.
Het elektriciteitsnet moet worden uitgebreid en onderhouden om aan de groeiende hoeveelheid teruggeleverde stroom te kunnen voldoen. Terugleverkosten kunnen een manier zijn om deze investeringen te dekken, aangezien pieken in teruglevering extra belasting op het netwerk brengen.
Deze factoren zorgen ervoor dat terugleverkosten steeds vaker en in grotere mate worden gerekend. Voor huishoudens met zonnepanelen is het daarom belangrijk om op de hoogte te blijven van veranderingen in regelgeving en de voorwaarden van hun energieleverancier. Met een thuisbatterij lever je geen stroom meer terug op de ongunstige momenten en voorkom je dus direct terugleverboetes! Een directe besparing op jouw energierekening.